Schoenen kopen tips

12 schoenen koop tips

Ben jij wel eens een schoenenwinkel binnengelopen, verliefd geworden op een paar schoenen, om er later thuis achter te komen dat jij en je nieuwe schoenen toch niet de ideale match blijken te zijn? Dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer de schoenen toch net iets te groot, klein, knellend of ander mankement hebben wat je in de winkel niet had opgemerkt. Als dit jou is overkomen dan ben jij samen met velen anderen (en de schrijver van dit artikel!) waarschijnlijk in één van de in dit artikel genoemde valkuilen getrapt.

Maak je echter niet druk want de tips uit dit artikel gaan er echter voor zorgen dat dit je niet nogmaals overkomt!

 

Tip 1. Draag sokken tijdens het schoenen kopen die je normaal gesproken ook draagt.

Wanneer je schoenen gaat kopen zorg dan dat je sokken draagt die je normaal gesproken ook aan hebt. De reden hiervoor is dat dikkere of juist dunnere sokken ervoor kunnen zorgen dat je schoenen koopt die net een maat te groot of te klein zijn. Uiteraard kan dit probleem ook opgelost worden door een nieuwe collectie sokken te kopen al kan dit wat omslachtig zijn.

 

Tip 2. Meet voordat je schoenen gaat kopen je schoenmaat op.

Het opmeten van je voeten kan het kopen van schoenen enorm vergemakkelijken. Dit is zeker van toepassing als je online je schoenen gaat bestellen omdat je dan niet de mogelijkheid hebt om de schoen voor de tijd aan te passen.

Wanneer je precies weet hoe lang en breed je voet is kan je aan de hand van een maattabel (die voor elk merk online te vinden is) precies uitzoeken wat de ideale maat schoen voor jou is. Dit kost allemaal bij elkaar wat inspanning vooraf maar dit betaalt zich zeker terug.

 

Tip 3. Ga niet in de ochtend schoenen kopen.

Naarmate de dag vordert zwellen je voeten altijd een klein beetje op. Wanneer je vroeg in de ochtend een nieuw paar schoenen koopt bestaat de kans deze aan het eind van de middag te klein zijn. Vaak is dit ook de reden voor de complete verwarring die kan ontstaan wanneer de perfect passende schoenen thuis aangekomen ineens toch te klein blijken te zijn.

 

Tip 4. Staar je niet blind op de maat van een schoen.

Het is een foute gedachtegang om te denken dat je altijd dezelfde schoenmaat hebt. Omdat je nu een bepaalde maat draagt wil dat niet zeggen dat dit ook de ideale maat is bij de aankoop van een nieuw paar schoenen.

Een willekeurige maat kan voor merk A een andere standaard afmetingen hebben dan voor merk B. Zelfs binnen hetzelfde merk kan er nog verschil zitten in de afmetingen per model.

Het beste is dan ook dat je meerdere maten past en een schoen koopt die ook echt goed zit. Met alle tips en tricks uit dit artikel moet dit voortaan helemaal goedkomen!

 

Tip 5. Koop schoenen waar je niks voelt prikken of uitsteken.

Dit komt voornamelijk voor bij schoenen die van minder goede kwaliteit zijn. Door de lagere prijsklasse wordt er soms op de afwerking bespaard waardoor je het risico loopt dat dit probleem zich voordoet.

 

Tip 6. Koop de juiste lengte schoen.

Voor het kopen van de juiste lengte schoen zijn er een aantal manieren. Zo heb je bijvoorbeeld vast wel eens meegemaakt dat een verkoper met zijn vinger op de punt van je schoen drukt, of dat er aan je gevraagd wordt of je duim achter je hak past. Het idee achter deze methodes is dat je kijkt of je nog een vingerdikte aan ruimte over hebt in de schoenen die je aan het passen bent.

De standaard regel is namelijk dat je de lengte van je voet plus 7 mm moet aanhouden. Heel toevallig komt de dikte van je vinger bij de meeste mensen overeen met ongeveer 7mm.

Deze manier is natuurlijk minder accuraat dan het daadwerkelijk opmeten van je voet met een meetlint. Toch werkt deze methode in het algemeen zeer goed en wordt daarom ook met grote regelmaat gebruikt.

 

  

Ken jij iemand die regelmatig met zijn nieuwe schoenen terug moet naar de schoenenwinkel? Tag diegene dan in deze facebookpost.
( Of lees onder de infographic verder voor de laatste 6 tips! Mijn favoriet komt nog!)


12 schoenen koop tips

 

 

Tip 7. Koop een schoen met de juiste breedte voor je voet.

De juiste breedte van een schoen is natuurlijk het nauwkeurigste wanneer je de exacte breedte van je voet meet en deze vergelijkt met de maattabel van de fabrikant. Een simpelere manier is om te kijken naar het model van de schoen. Zie je dat de schoen uit model wordt gedrukt door een teen dan heb je dus een bredere schoen nodig. LET OP dit betekent niet een een grotere schoenmaat! Kun je jouw voet van links naar rechts bewegen dan is de schoen te breed en heb je een smallere schoen nodig. Ook hiervoor geldt geen kleinere schoenmaat!.

Tip 8. Koop geen schoenen die al knellen in de winkel.

Schoenen kunnen door regelmatig gebruik uitlopen / soepeler worden waardoor ze in plaats van iets te krap uiteindelijk toch goed passen. Knellen ze echter in de winkel al dan is het verschil zeer waarschijnlijk te groot en zal het uitlopen ook niet helpen. Beter kan je dan verder zoeken naar een beter passend model.

 

Tip 9. Koop een schoen met de juiste teenhoogte.

Voldoende teenhoogte is ook erg belangrijk voor een goed zittende schoen. Wanneer je schoenen koopt zonder genoeg teenhoogte dan drukt de schoen tegen de nagel aan waardoor er pijn en verkleuring op kan treden.

Een goede regel hiervoor is: hoe lager de neus hoe langer de schoen moet zijn om voldoende plaats te hebben voor de tenen.

 

Tip 10. Zorg voor een goed aansluitende hielpartij.

De hielpartij van een schoen moet de hiel mooi omsluiten en de voet daardoor goed op zijn plaats houden in de schoen. Een goede manier om dit te beoordelen is door bij het passen de hiel een paar keer achter elkaar optillen en zo te controleren of de hiel in de schoen op zijn plaats blijft; beweegt de hiel los van de voet op en naar dan geeft de hielpartij te weinig steun en is deze te breed. Het proberen van een kleinere maat zal ook in dit geval (net zoals bij Tip 7) waarschijnlijk niet ervoor zorgen dat de schoen goed past.

 

Tip 11. Let op de dikte van de zool.

De dikte van de zool heeft veel invloed op het comfort tijdens het lopen. Wanneer de zool van een schoen namelijk zeer dun is voel je gemakkelijker elk steentje door de verminderde demping. Daarnaast is een schoen met een dunne zool vaak niet geschikt voor mensen die veel lopen of staan tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.

Een extra bijkomstigheid van een dikke zool is dat je voeten ook gemakkelijker warm blijven.

 

Tip 12. Koop een schoen die je mooi vindt.

Deze regel zal weinig uitleg nodig hebben. Maar wanneer je energie steekt in het uitzoeken van een comfortabele, goed zittende schoen dan is het minstens net zo belangrijk dat je enthousiast wordt om de schoen aan te trekken. Want geen enkele schoen verdient het om ongedragen achter in de kast te verdwijnen:)

 

 

Waren deze 12 tips nuttig voor jou en ben je benieuwd naar wat er nog meer zal komen? Wordt dan lid van onze Facebookgroep! Hier delen we onze kennis en gaan we graag met je in gesprek!
 

Groeten Team Onpaarschoenen