Duurzame schoenen en kleding kopen: 7 duurzame tips!

Duurzame schoenen en kleding kopen: 7 duurzame tips!

Kleding: iedereen draagt het, maar denk je er ook over na waar jouw kleding vandaan komt? Vooral als je het belangrijk vindt om milieubewust te leven, is het dragen van duurzame schoenen en kleding cruciaal. Lees snel verder voor een aantal tips om je op weg te helpen naar een duurzaam en milieubewust leven!

Duurzame schoenen vinden

1. Onparen: bespaar op milieuvriendelijke schoenen
Het is vaak lastig om een milieuvriendelijk alternatief te vinden voor het kopen van schoenen. Duurzame schoenen vinden die niet tweedehands zijn is vaak moeilijk zoeken. Onparen zouden daar de oplossing voor kunnen zijn. Onparen zijn paren gemaakt van twee losse schoenen die schoenenwinkels overhouden omdat de ander kwijtgeraakt of gestolen is. Dit zorgt ervoor dat er paren overblijven met een verschillende maat, dit zijn onparen en deze worden vaak weggegooid. Ontzettend zonde! Via Onpaarschoenen.nl kun je zulke onparen vinden, dus snel op zoek naar voordelige én milieubewuste schoenen.

2. Veganistisch Leer: duurzaam of niet?    
Schoenen kunnen natuurlijk om verschillende redenen duurzaam zijn, bijvoorbeeld door het waarborgen van goede arbeidsomstandigheden. Een belangrijk punt kan ook zijn dat er geen dierlijk product wordt gebruikt voor de schoenen. Een alternatief zou dan kunnen zijn om PVC of nep lederen schoenen te kopen, alleen betekent dit vaak niet persé dat het om duurzame schoenen gaat. Dit materiaal heeft namelijk een veel negatiever effect op het milieu en is dus weer op een andere manier minder milieubewust.

Duurzame kledingmerken vinden

3. Let op keurmerken
Gelukkig hoef je niet in je eentje te bepalen welke merken wel of niet duurzame kleding maken en verkopen. Hiervoor bestaan diverse keurmerken die duidelijk aangeven of een merk wel of niet duurzaam of milieubewust is om te kopen. Je kan deze keurmerken vinden via de Keurmerkenwijzer.

4. Kies voor Slow Fashion
Slow Fashion is een overkoepelende term voor merken die door hun ontwerpen willen bijdragen aan een milieubewust leven. Ze ontwerpen hun kleding met aandacht voor het milieu. Vaak is de stijl van deze kleding ook tijdloos, wat er voor zorgt dat je deze kleding veel langer zult dragen, in plaats van het weg te gooien als het niet meer trendy is. De ultieme vorm van duurzame kleding dus.

5. Kies voor biologisch Katoen
Katoen is van alle kleding materialen verreweg het meest belastend voor het milieu. Wil je dus duurzaam winkelen, dan ga je dit materiaal uit de weg. Een duurzaam alternatief is biologisch katoen, wat je kan herkennen aan het EKO-keurmerk. Dit is minder zwaar voor het milieu omdat er geen bestrijdingsmiddelen of genetisch gemanipuleerde grondstoffen worden gebruikten in het productieproces.

Tweedehands kleding

6. Tweedehands kleding in de winkel
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om kleding te kopen die al een eerder leven heeft gehad. Er zijn ontzettend veel tweedehands kledingwinkels waar je duurzame kleding en schoenen kan kopen.

7. Kleding ruilen
Als niet alleen jij, maar ook je vriendinnen milieubewust willen leven, combineer dan jullie liefde voor duurzaamheid met een kledingruilparty. Iedereen brengt een stapeltje kleding mee en mag van de ander kleding meenemen. Niet alleen milieubewust, maar ook heel gezellig!