Evolutie schoenmode: wat waren de trends van 1920 tot nu?

Evolutie schoenmode: wat waren de trends van 1920 tot nu?

Hoeveel paar schoenen je ook in de kast hebt staan, elk paar zal van elkaar verschillen. Denk maar eens aan de kleur, het materiaal, de grootte en zelfs opvallende details zoals extra bewerkingen om de schoen een compleet eigen stijl te geven. Voor elke outfit, elk seizoen of elke gelegenheid dragen we andere schoenen. De schoenmode is steeds in ontwikkeling! Vandaag de dag dragen we compleet andere schoenen dan vroeger. Daarom nemen we mee je in de evolutie van de schoenmode: van 1920 tot nu. Lees en geniet mee!

Geschiedenis schoenen
Dat de schoenmode een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt is absoluut zeker. Wie denkt aan de stappers van vroeger ziet misschien direct alleen maar degelijke schoenen voor zich in één of twee kleuren, maar niets is minder waar! De schoenen trends waren over de loop van de jaren onderhevig aan verschillende aspecten. Denk maar eens aan muziek (zoals disco en Rock and Roll) en historische gebeurtenissen (zoals de Tweede Wereldoorlog). Al deze trends en ontwikkelingen hebben invloed gehad op de ‘schoenmode 20e eeuw’.

Schoenen jaren 20
Tot de jaren 20 waren de schoenen van vrouwen eigenlijk nooit zichtbaar. Ze zaten verstopt onder lange jurken en alleen de drager wist ervan. Daar kwam in de jaren 20 verandering in. De jurken werden korter en de schoen kwam sinds lange tijd in de spotlight te staan! Voor de dames in die tijd werd het hoog tijd om te gaan shoppen. De schoenen moesten nu natuurlijk wel matchen met hun prachtige outfits, het seizoen en de activiteiten die ze ondernamen. Op maat gemaakte schoenen maakten plaats voor standaardmaten en schoenmodellen met puntige uiteindes. Zowel mannen als vrouwen waren dol op dansen in deze tijd. Daarom waren dames in de jaren 20 gek op schoenen met een (klein) hakje en T-bandjes of riempjes over de voet. Zo kon de schoen niet snel uitglippen tijdens een gezellig dansavondje.

Schoenen jaren 30
De liefde voor schoenen bleef ook in de jaren 30. Ondanks de financiële crisis in die tijd, bezuinigden veel mensen niet op schoenen. Er deed zelfs een nieuwe schoenentrend zijn intrede: perforaties in zowel mannen- als vrouwenschoenen! Kleine gaatjes of uitsparingen waardoor soms huid zichtbaar was gecombineerd met grote dikke veters vulden het straatbeeld. Vrijwel alle dames droegen schoenen met een hak in verschillende hoogtes, zelfs tijdens het sporten! De punt van de schoen werd ronder en met name schoenen met contrasterende kleuren (zoals zwart/wit) waren populair. Ook deed de sandaal zijn intrede voor mannen én vrouwen. Perfect voor een stranddag!

Schoenen jaren 40
De schoenmode in de jaren 40 werd grotendeels beïnvloed door de Tweede Wereldoorlog. Er was weinig tot geen geld te besteden en dat vroeg om goedkopere schoenen. Schoenen moesten vooral praktisch zijn, maar de materialen waren zeer schaars. Leer was onwijs duur, dus koos men voor katoenen schoenen met houten zolen. Deze schoenen waren helaas niet erg comfortabel en gingen ook niet lang mee. Na de oorlog werden deze houten zolen vervangen voor comfortabele rubber zolen. Ook qua kleuren waren schoenen niet erg spectaculair. Men koos vaak voor zwart of bruin.

Schoenen jaren 50
De mode nam een vlucht in de jaren 50. Jurken werden groter, accessoires opvallender en daar had de schoenmode helaas wel wat onder te lijden. Schoenen in de jaren 50 werden eenvoudiger. In plaats van schoenen met verschillende kleuren en patronen werden vooral schoenen in één kleur vaak gedragen door zowel mannen als vrouwen. Zwart en bruin in de winter en iets fellere kleuren in de zomer. De ultradunne ‘high heel’ werd een rage, maar veel vrouwen droegen ook graag een ‘kitten heel’. Een lagere variant van de high heel en stukken comfortabeler. Nog een leuk detail is dat door het welbekende liedje ‘Blue Suede Shoes’ van Elvis, er een run kwam op blauwe, suède mannenschoenen. Wat muziek al niet kan doen!

Schoenen jaren 60
De jaren 60 was voor jonge vrouwen een fantastische tijd. Deze generatie ging voor comfort, vrolijk en budget. In plaats van high heels werd de omslag gemaakt naar hele platte schoenen. Felgekleurde flipflops waren helemaal hot, maar ook dansschoenen in allerlei opvallende kleuren werden weer mode. En wat dacht je van laarzen. Niet van die saaie, maar metallic laarzen gemaakt van nieuwe, flexibele materialen zoals PVC. Het paste helemaal bij de gekleurde hippierage met vrolijke prints!

Schoenen jaren 70
Denk je aan de jaren 70, dan denk je aan dikke plateauzolen én mannen op hakken. Nee, het is geen grap. Kijk maar naar The Jackson 5 en David Bowie. Ze droegen allemaal schoenen met extreem hoge en dikke zolen. Het was de normaalste zaak van de wereld en niemand kon ontsnappen aan deze rage. Nog zo’n leuke trend was de sneakerfase in de jaren 70! Doordat hardlopen op televisie werd uitgezonden, werden de sporty sneakers ook voor alledaags gebruik aangetrokken. En wat dacht je van de cowboy boots die mede door country artiesten niet meer te stoppen waren. Toch blijft de leukste trend in de jaren 70 toch wel de roller skates!

Schoenen jaren 80
Who run the world? Girls! Dat vrouwen aan de weg timmerden, bleek wel in de jaren 80. Steeds meer vrouwen gingen het bedrijfsleven in om carrière te maken en daar hoorde natuurlijk zakelijke schoenen bij. Dress to impress! Schoenen voldeden in deze tijd aan drie eisen: vrouwelijk, comfortabel en extra stevig. Was je gek van sport, dan droeg je de revolutionaire Nike Air Jordan III of Nike Air Max.

Schoenen jaren 90
In de jaren 90 viel er heel wat te kiezen. Verschillende schoenenhypes vlogen voorbij en het ging echt alle kanten op. Zo kennen we de schoenen met knipperende lichten, de Spice Girls plateauzolen, de Timberland schoenen, de glitter waterschoenen en Dr. Martens schoenen. We love the nineties!

Schoenen jaren 2000 tot 2009
De focus ligt in deze periode op de echte ‘it’ items. Items die je op dat moment echt moest hebben, wilde je meegaan met de modetrends. Zo leerden we in deze periode onder andere Birkinstocks, K-Swiss en schoenen met studs kennen. Stuk voor stuk razend populaire ‘it’ items die iedereen wilde hebben. En waar iedereen gezien mee wilde worden!

Schoenmode 2010 tot heden
Nieuwe trends betekenen nieuwe schoenmode! Tóch zie je naast nieuwe schoenmode ook oude schoentrends hun terugkeer in the fashion scene maken. Een beetje van toen en een beetje van nu dus, maar wat kan het hart van de shoelover tegenwoordig sneller laten slaan? Om te beginnen nette sneakers gemaakt van chic leer of suède en een over the top sportschoen met ongewone details en gewaagde kleurcombinaties. De stijlvolle, modebewuste man kan zijn hart ook ophalen bij felgekleurde zolen, want het mag opvallen! Voor vrouwelijke schoenliefhebbers biedt de schoenmode een veelheid aan prachtige pareltjes. Zo komt de plateauzool van vroeger weer helemaal terug (hoe hoger, hoe beter!) en zijn schoenen met riempjes en cone heels (hakken in de vorm van een ijshoorntje) niet aan te slepen. En we weten wat dat betekent: let’s go shoe shopping!