Vraag jij je wel eens af hoeveel mensen ongelijke voeten hebben en daardoor niet in een gelijke maat schoenen passen? Ben jij daarnaast ook benieuwd wat de meest voorkomende redenen zijn dat ongelijke voeten ontstaan? Dan is dit het artikel voor jou! Wij brengen je alle harde cijfers omtrent dit onderwerp en de kans is groot dat je versteld zal staan.

Maar ten eerste wat zijn nou eigenlijk de meest voorkomende oorzaken van ongelijke voeten?

Reden 1. De normale groei

De meest voorkomende reden voor ongelijke voeten is simpelweg het normale groeiproces. Geen enkel mens is compleet symmetrisch. Het ene been is iets langer dan het andere, het linkeroog is net iets groter dan het rechteroog en de ene voet is net iets groter of breder dan zijn wederhelft. Oftewel een heel natuurlijk proces.

Reden 2. Medische redenen

Ook zijn er verscheidene medische redenen die ervoor kunnen zorgen dat je ongelijke voeten krijgt. Denk hierbij aan oorzaken als een klompvoet, diabetische voet, polio, Hallux Valgus, Hallux rigidus of Hamer en klauwtenen. Al deze oorzaken zullen we nog uitvoerig behandelen in een reeks nieuwe artikel. Deze artikelen zullen worden gemaakt in samenwerking met Maikel Caarels, een gespecialiseerde podotherapeut, van het bedrijf ProKinesis!

Ben je benieuwd wanneer dit artikel uitkomt? Wordt lid van onze facebookgroep en we brengen je direct op de hoogte!

 

klompvoet

*Afbeelding van een klompvoet

Reden 3. Door een ongeval

De laatste reden waardoor er een maatverschil kan ontstaan is door een ongeluk. Elk ongeluk dat ervoor zorgt dat een voet misvormt raakt kan invloed hebben op de geschikte maat schoen voor de betreffende voet.

Reden 4. Door een zwangerschap

Tijdens de eerste zwangerschap van een vrouw komt het regelmatig voor dat ook haar voeten groeien. Vaak is deze groei tussen de 2 tot 10 millimeter. Een standaard schoenmaat is 8mm dus deze groei kan meer dan één hele schoenmaat zijn. Tijdens deze groei is het mogelijk dat de voeten niet gelijkmatig groeien waardoor er ongelijke voeten kunnen ontstaan (of het verschil nog verder toeneemt).

Nu de meest voorkomende redenen voor ongelijke voeten zijn behandeld is het tijd voor de harde cijfers over ongelijke voeten!

Het onderzoek

Het belangrijkste onderzoek op het gebied van ongelijke voeten en de bijbehorende schoenmaten kom uit 2008 (Bron: schuhsortiment.com/Finale_uitwerkingen.doc) en bestaat uit 820 ondervraagden.

  • 423 Vrouwen
  • 351 Mannen
  • 46 Kinderen 

Van deze 820 ondervraagden bleek dat:

  • 26.8% van de mannen ongelijke voeten heeft 
  • 27.4% van de vrouwen ongelijke voeten heeft

Ook is er onderzocht hoe groot het maatverschil was bij de ondervraagden. De bevindingen hiervan staan hieronder.

  Vrouwen Mannen
Halve maat verschil 20.6% 20.8%

Hele maat verschil

6.4% 5.4%
Anderhalve maat verschil 0.2% 0.6%
Twee maten verschil 0.2% -
Totaal 27.4% 26.8%


Misschien is je eerste reactie dat dit toch haast onmogelijk moet zijn. Deze cijfers betekenen namelijk dat 1 op de 4 personen ongelijke voeten heeft.

Om dit een beetje in perspectief te plaatsen zijn we benieuwd of je de volgende situatie wel eens bent tegengekomen.

 "Je staat in een schoenenwinkel schoenen te passen en merkt dat één van de schoenen perfect zit. Echter is de andere toch net te klein. Dit betekent dat jij ook iemand bent met ongelijke voeten"

Oftewel veel mensen hebben ongelijke voeten maar zijn zich hier gewoon niet bewust van! 

In de meeste gevallen zal het hebben van een kleine maatverschil in een paar schoenen van dezelfde maat niet direct tot problemen leiden. Heb je echter kwaaltjes als eelt, blaren of klachten die verband houden met een verminderde ondersteuning dan raden we je sterk aan om toch eens je voeten op te gaan meten. 

Wie weet heb jij dan ook het geluk dat je ongelijke voeten blijkt te hebben waardoor je merkschoenen kan kopen voor een lagere prijs dan in de winkel;)

Neem een kijkje bij onze Heren schoenen, Dames schoenen, Kinder schoenen of onze op maat gemaakt sectie!

Leuk weetje

Binnen het onderzoek was er één vrouw die haar schoenen 5,5 maat te groot koopt. Zij koopt maat 40, maar heeft de kleinste voeten uit het hele onderzoek, namelijk maat 34,5.

Wil jij zelf nog je persoonlijke ervaring delen over het hebben van ongelijke voeten? Wordt dan ook lid van de grootste community voor mensen met ongelijke voeten op de Facebookpagina van onpaarschoenen.