Voetmaat opmeten

Hoe meet je op een goede manier je voeten

Veel mensen hebben moeite met het bepalen van de juiste maat voor hun schoenen. Vrouwen hebben de neiging om schoenen te klein te kopen. Het merendeel van de dames vindt kleinere voeten mooier dan grote voeten en dus kopen ze hun schoenen zo klein mogelijk. Bij heren is dat juist omgekeerd. Mannen kopen hun schoenen vaak groter dan nodig is. Voor iedereen die wil weten hoe je precies je schoenmaat kunt meten, geven wij hieronder een stappenplan om op een exacte wijze je schoenmaat te berekenen.

Stappenplan voor het berekenen van je schoenmaat
Je kunt natuurlijk naar een goede schoenenwinkel gaan om je schoenmaat te laten meten. Maar als je van plan bent om je schoenen online te kopen, is dat misschien een beetje raar. Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om je schoenmaat te meten en te berekenen. Je hebt nodig:

  1. Twee vellen wit papier
  2. Plakband
  3. Potlood of pen
  4. Liniaal of rolmaat

Stap 1. Voorbereiding
Plak met plakband een stuk wit papier op een harde ondergrond. Zorg ervoor dat het papier voldoende lengte heeft voor je grootste voet. Door het papier vast te plakken, voorkom je dat het papier verschuift of verwaait als je erop gaat staan. Leg je potlood of pen binnen handbereik. Het is belangrijk om zowel je linker- als rechtervoet apart van elkaar te tekenen, om het lengteverschil tussen voeten te meten. Je hebt daarom dus twee vellen papier nodig.

Stap 2. Het omtrekken van de voeten
Zet 1 voet midden op het papier. Pak je potlood en omtrek je voet helemaal. Doe dit bij voorkeur met je gewicht op je voet. Dat doe je door een hurkende houding, of door in stand voorovergebogen naar je voet te reiken. Een voet in rust is namelijk net iets minder groot, dan wanneer de voet je gewicht draagt. Kun je zelf moeilijk bij de grond als je staat, laat dan iemand anders je voet omtrekken. Probeer de lijn zo dicht mogelijk bij je voet te trekken.

Stap 3. Teken de meetlijnen
Trek met een liniaal twee lijnen. De eerste lijn trek je op het breedste punt van je voorvoet. Deze lijn bepaalt de breedtemaat van je voet. De tweede lijn trek je van het midden van je hiel, dwars door je langste teen. Dat is niet altijd je grote teen. Sommige mensen hebben een langere tweede of derde teen. Met deze lijn kun je de grootte of lengte van je voet en dus je schoenmaat berekenen.

Stap 4. Meet de lijnen
Meet met je liniaal de lengte en breedte van je voeten. Je meet van de meetlijnen op, van de rand tot rand van je getekende voeten. Je mag 0,4 cm van het aantal opgemeten centimeters afhalen. Dit omdat de lijn langs je voet iets afwijkt van de originele lijn van je voet, een tekenafwijking die je moeilijk kunt voorkomen. Om het lengteverschil tussen beide voeten te meten, moet je beide voeten met elkaar vergelijken.

Stap 5. Bereken je schoenmaat
Aan de hand van een maattabel kun je je schoenmaat bepalen. Als je een afwijkende breedte van je voet hebt, heel smal of juist heel breed, is het belangrijk om deze breedtemaat mee te nemen in de beslissing welke schoenen je bestelt. Bij een normalere voetbreedte, kun je ervoor kiezen om je keuze alleen te richten op de lengtemaat.

Verschil in voetlengte
Het gros van de mensen heeft verschil in voetlengte. Het is heel belangrijk om dit lengteverschil tussen de voeten te meten. Meestal scheelt het een halve maat, tot ongeveer 1 maat. Dit verschil is met een gewone confectieschoen nog wel op te lossen. Je koopt dan een paar schoenen in de maat van je grootste voet. Je kunt de schoen aan de kleinste voet desnoods wat opvullen met een zooltje onder je voorvoet, om het verschil te compenseren. Koop je een te klein paar schoenen, dan zal de grote voet klachten gaan geven. Denk aan een ingegroeide teennagels, drukplekken, blaren en vergroeiingen.

Mensen waarbij het verschil groter is dan gemiddeld, kunnen terecht bij onparen.nl. Wij verkopen dezelfde confectieschoenen in van elkaar afwijkende maten. Je kunt comfortabel vooruit, zonder dat je twee paar schoenen hoeft te kopen.

Verschillende landen, verschillende maten
Het moeilijke van je schoenmaat berekenen is dat heel veel landen hun eigen wijze van maatbepaling hebben. In Amerika werken ze met maat 1 tot en met 16, waarbij maat 16 overeen komt met 31.8 cm. Een Franse of Spaanse maat 38 valt meestal kleiner en smaller dan een Duitse of Nederlandse maat 38. Koop daarom nooit klakkeloos eenzelfde schoenmaat als je al had, maar gebruik altijd je voetlengte in cm en een maattabel om je schoenmaat te berekenen.