Hamertenen en klauwtenen in relatie met maatverschil
Voor het hebben van ongelijke voeten zijn veel redenen. Eén hiervan is de medische oorzaken. In samenwerking met de gespecialiseerde podotherapeut, Maikel Caarels van Prokinesis, zullen we hier dieper induiken en bespreken hoe hamer- en klauwtenen ontstaan. Ook zal aanbod komen waar je op moet letten met betrekking tot schoenen. .
**Voor alle vier de hoofdredenen en het relevante wetenschappelijke onderzoek van ongelijke voeten zie onze vorige blog 'Ongelijke voeten de harde cijfers'**
Hamertenen en klauwtenen wat zijn het?
Elke teen bestaat uit drie botjes, behalve de grote teen deze bestaat uit twee botjes. Deze botjes staan met elkaar in verbinding door gewrichtjes. Een klauwteen of hamerteen kan alleen ontstaan bij de kleine tenen en is zeldzaam bij de grote teen.
Klauwtenen
Bij klauwtenen gaat het eerste botje klauwen richting het tweede botje, en of gaat het tweede botje klauwen richting het derde botje. Hierdoor nemen de teengewrichten een andere stand aan dan dat gebruikelijk is. In eerste instantie is deze stand vaak nog te corrigeren met een hulpmiddel, denk hierbij aan een siliconen teenstukje of een inlegzool. Echter als de afwijkende stand al langer aanwezig is wordt een correctie steeds lastiger en kan het zo zijn dat de teenstand niet meer te corrigeren is. Een veelvoorkomend probleem hierbij is vaak dat het topje van de teen tijdens het staan en lopen op de grond terecht komt. Hierdoor kan een likdoorn of wondje ontstaan op het topje van de teen.
Hamertenen
Bij hamertenen speelt het probleem zich voornamelijk af bij het teengewricht. Het eerste botje gaat naar beneden wijzen ten opzichte van het tweede botje waardoor het teengewricht naar boven komt. Doordat deze gewrichtsverbinding omhoog komt te staan wordt dit het hoogste punt van de tenen/voorvoet. Hierdoor kan het zijn dat het gewricht tegen de bovenkant van de schoen komt. Dit zorgt voor extra druk en kan een likdoorn of wondje tot gevolg hebben op de bovenzijde van de teen. Ook hierbij geldt dat de stand in eerste instantie vaak nog te corrigeren is maar dat het uiteindelijk steeds lastiger wordt.
Oorzaken
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor klauw- en hamertenen. Artrose is hier een voorbeeld van.
*Men spreekt van artrose wanneer het kraakbeen in een of meerdere gewrichten beschadigd is en onvoldoende herstelt. In een gewricht komen twee of meer botuiteinden bij elkaar. Als die botuiteinden direct tegen elkaar aankomen, kunnen ze beschadigd raken.*
Doordat er artrose aanwezig is in de gewrichtsovergang kan de stand van de tenen veranderen. Ook kunnen spieren een rol spelen bij deze klachten. In de voet zitten teenstrekkers en teenbuigers. Als de teenbuigers harder werken dan de teenstrekkers kunnen de tenen meer in gebogen positie getrokken worden. Maar een hele belangrijke oorzaak voor deze klachten zijn schoenen. Als schoenen te klein zijn kan het zijn dat de tenen tegen de voorkant aan komen. Hierdoor ontstaat er meer druk en moet de voet zich aanpassen. Je kunt je voorstellen dat de tenen zich op gaan trekken om zich te ontdoen van de druk in de schoen. Als dit te lang en te vaak gebeurd kan dit resulteren in een afwijkende teenstand zoals klauw- en hamertenen.
Hamer- en klauwtenen in combinatie met schoenen
Als beide voeten dezelfde afmetingen hebben is het een kwestie van de schoen goed passen en kijken of de schoen goed zit en fijn aanvoelt. Dit kan klachten zoals bovenstaand voorkomen. Echter als aan één voet de tenen langer zijn (of niet geklauwd staan), en of de gehele voet langer is kan het de klachten juist veroorzaken.
Stel je voor dat de linkervoet langer is dan de rechtervoet maar je wel dezelfde schoenmaat koopt. Het kan dan zijn dat je linkervoet in de knel komt door de kleinere schoen die je nodig hebt voor rechts. Als je de maat van je grotere voet aanhoudt gaat je rechtervoet schuiven in de schoenen. Door het schuiven in de schoen tijdens het lopen, kunnen de tenen telkens tegen de voorkant drukken waardoor er klachten kunnen ontstaan. Ook kan het zo zijn dat de voet klauw- en of hamertenen heeft waardoor er al lengte verschil zit in de voeten.
Het is dus belangrijk dat er per voet gekeken wordt naar de lengtemaat zodat er een passende schoen om elke voet kan. Ook moet er goed gelet worden op de hoogte van de voorkant van de schoen. Bij hamertenen staat het gewricht wat hoger en kan deze tegen de bovenkant aan komen, hierdoor kunnen drukproblemen ontstaan. Het is dus van belang dat de lengte- en breedtemaat van de schoen kloppen.
Kort samenvattend
Hamer- en klauwtenen hangen vaak samen met ongelijke voeten. Het kan de oorzaak zijn dat mensen verschillende schoenmaten voor hun linker- en rechtervoet nodig hebben. Het tegenovergestelde is echter ook mogelijk. Wanneer iemand over een langere periode niet de correcte schoenen heeft gedragen kunnen hierdoor ook hamer- en klauwtenen ontstaan doordat de teen zichzelf probeert te ontlasten.
Uiteindelijk is het dragen van goed schoeisel het belangrijkste wat je kan doen om geen klachten te ontwikkelen. Ben jij momenteel op zoek naar goed passend schoenen? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment van Heren schoenen, Dames schoenen of Kinderschoenen.